2015 Yılı Kutlu Doğum Haftası Münasebetiyle Konya İl Müftülüğü Seminer Salonunda Basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısa İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, İl Müftü Yardımcıları Dr. Hamza Küçük, Muharrem Biçer, Meram İlçe Müftüsü Sabri Kütükçü, Karatay İlçe Müftüsü Hasan Hüseyin Arslantürk, Selçuklu İlçe Müftüsü Ali Okutan ile Basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar şu açıklamarda bulundu:
Sizleri, sevgili Peygamberimizin miladi takvime göre Kutlu Doğumunun 1444. yıldönümünde, 14-20 Nisan 2015 tarihleri arasında kutlayacağımız Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle, İl Müftülüğümüz organizesiyle Resmi Kurum/Kuruluş ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla hazırlanan programlar hakkında bilgi vermek üzere davet etmiş bulunuyoruz. Öncelikle O’nun Kutlu Doğumunun, bütün insanlığın yüreğinde muhtaç olduğu manevi ışığa dönüşmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyor; ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum.
Kutlu Doğum Haftasında Peygamberimizin dünyayı teşriflerini anarken, başta İslâm dünyası olmak üzere topyekûn insanlık âleminin dûçar olduğu manevî problemlerin çözüme kavuşturulması konusunda Efendimizin risaletine başvurma ve onun rehberliğinde ilerleme konusunda ciddî ve kayda değer bir ihmalkârlıkla karşı karşıya olduğumuzu söylemek isterim.
Asırlar boyu, başta Anadolu olmak üzere, İslam coğrafyasında farklı din, dil, ırk, kültür, mezhep ve meşrep mensupları güven içerisinde bir arada yaşamışlardır. Engin hoşgörü, sevgi, saygı, diğerkâmlık, paylaşma, yardımlaşma, güvenme ve güven verme gibi insani meziyetlerin en nadide örnekleri bu medeniyette sergilenmiştir. Bu medeniyet, “Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü” anlayışındaki Yunusları yetiştirmiştir. Bu medeniyet, “Değil mi ki sen bensin; ben de senim. Kendi kendimizle bunca savaşmamız da ne?” diyen Mevlanaları insanlık mirasına hediye etmiştir.
Ne var ki, son zamanlarda dünyanın değişik bölgelerinde insanların huzur ve güven içinde bir arada yaşama ortamını tehdit eden hodkâmlık, tahammülsüzlük, başkalarını yok sayma, ayrımcılık, haksızlık gibi uygulamalara; zulüm, işkence, terör, katliam gibi olaylara şahit olunmaktadır. Ayrıca İslamofobinin bir tür endüstriye dönüşerek yaygınlaşması, kutsala ve kutsal değerlere yönelik olumsuz söylem ve eylemlerin artması, dünya barışının geleceği adına endişelere neden olmaktadır.
Ülkemizde çeşitli nedenlerle son yarım asırlık süreçte köyden kente yoğun bir göç yaşandığı da bir gerçektir. Söz konusu göç neticesinde özellikle büyük şehirlerde farklı din, mezhep, meşrep, etnik köken mensubu insanlardan müteşekkil yeni bir yapı ortaya çıkmıştır. Böyle bir yapıda zaman zaman insanların birlikte yaşama konusunda duyarsızlaştığı gözlemlenmektedir. Oysa toplumsal huzurun yolu, başkalarının inancına, düşüncesine saygı gösterebilmek, hak ve hukukuna riayet edebilmek ve bütün bunları yaşatabilmekle mümkündür.
Bugün insanlık topyekûn, kendi kısır döngülerine, yalnız kendi değerlerini önemseme bencilliğine mahkûm olmanın sonuçlarını hep birlikte el ele vererek onarmak zorundadır. Dolayısıyla Peygamberimiz (s.a.s)’in çağları aşan rahmet yüklü mesajlarını iyice özümsemeye, gönüllere gergef gergef işlemeye, İslam’ı onun önderliğinde temsil etmeye her zamankinden daha çok muhtacız.
Hz. Peygamber sevgisi etrafında toplumumuza birlik ve beraberlik mesajları sunmak amacıyla Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile ülkemizde ve yurt dışında 1989 yılından bu yana Kutlu Doğum Haftası programları düzenlenmektedir.
Bu çerçevede, artık ülkemizde önemli bir dini, sosyal ve kültürel gelenek haline gelmiş olan ve kamuoyu tarafından üst düzey ilgi gösterilen Kutlu Doğum Haftası’nın 2015 yılı teması “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” olarak belirlenmiştir. Söz konusu tema, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ortaya koyduğu örneklik çerçevesinde hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde ele alınacaktır.
14-20 Nisan 2015 tarihleri arasında kutlanacak olan Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle merkez ve taşra ilçe müftülüklerince, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, Resmi Kurum ve kuruluş ziyaretleri, ücretsiz kitap ve gül dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, hutbe yazma yarışması, radyo ve televizyon programları, hatim ve mevlit programları, Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma, 40 hadis 40 ayet ezberleme, kompozisyon, şiir ve bilgi yarışmaları planlanmış olup, uygulamaya konulacaktır.
Bu yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine destek veren Sn. Valimize, Büyükşehir Belediyemize, İlçe Belediyelerimize, İlahiyat Fakültemize, Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğümüze, Sivil Toplum Kuruluşları Platformuna, İlçe Müftülüklerimize ve emeği geçen herkese şükranlarımı arz eder, Kutlu Doğum Haftasının, Peygamberimizin daha iyi tanınmasına ve O’nun ahlakına yönelinmesine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim."dedi
Programların tamamı şu şekildedir.